Navodila za pripravo grafik | Print-point.si

papirPrihranite s pravo izbiro dimenzije papirja
Priporočamo vam, da se odločite za pripravo grafik v A formatu. Tako lahko dosežemo boljši izkoristek papirja in konkurenčno ceno tiskovine. Bodite pazljivi in vaši tiskovini dodajte ustrezen dodatek za porezavo.

 

 

Porezavaporezava kropi
Če vaša grafika vsebuje barvno ozadje, ki sega do roba, je tiskovini potrebno dodati ustrezen dodatek za porezavo. V praksi to pomeni, da mora biti ozadje tiskovine 3 mm večje od končne dimenzije tiskovine (navadno dodatek za porezavo meri 3 mm). V praksi se grafika torej natisne na večjo polo in šele nato razreže na točno mero. V primeru, da ne dodate ustreznega dodatka za porezavo, se lahko zgodi, da bo na robovih izdelane tiskovine viden bel pas.

*Ko vašo grafiko shranjujete v PDF format ustrezno označite porezavo; program naj pri izvozu grafike vključi porezavo (bleed) in crop marke.

.

 

cmykBarve
V Tiskarni Print Point tiskamo v CMYK barvnem spektru (Cyan, Magenta, Yellow in Black). Ker večina monitorjev prikazuje sliko v RGB barvnem modelu (Red, Green, Blue), lahko pride do odstopanj barv. Da bi se izognili tovrstnim težavam, vam priporočamo kalibracijo monitorja.

Pred tiskom se prepričajte, da je vaš dokument pripravljen v CMYK barvnem spektru, sicer lahko pride do barvnih odstopanj. Med konverzijo iz RGB barvnega modela v CMYK lahko barve izgledajo bolj ubite (izgledajo manj intenzivno). V izogib tovrstnim odstopanjem barv vam svetujemo, da pred shranjevanjem grafiko posvetlite.

V primeru, da je vaš dokument pripravljen v Pantone barvah, zgornje ne velja. Pri digitalnem tisku lahko tiskamo približke barvam Pantone, pri tem nekateri izpadejo identični, pri drugih pa so vidna odstopanja.

 

outlineTekste pretvorite v krivulje

Pomembno je, da vse tekste v datoteki pred pošiljanjem pretvorite v krivulje. To pomeni, da spremenite font v obliko (shape). Ta poseg je pomemben, saj tako ne pride do nepotrebnih napak pri tisku. V programih Adobe Illustrator in InDesign označite fonte, ki jih želite pretvoriti s klikom na Type > Create Outlines.

*Preden pretvorite tekste v krivulje, si shranite duplikat datoteke, saj imate le tako možnost kasnejšega urejanja tekstov. Ko pretvorite tekste v krivulje in dokument shranite, urejanje tekstov ne bo več mogoče.

 

resolucijaResolucija fotografij
Resolucija fotografij preko monitorja je navadno 72 dpi. Za tisk je potrebna višja resolucija fotografij, priporočljiva je resolucija 300 dpi. Fotografije, ki so v osnovi resolucije 72 dpi in jih želite povečati na resolucijo 300 dpi, tako žal ne bodo izboljšane. Potrebujete kakovostno različico fotografije, ki je taka že v osnovi. Resolucijo fotografije lahko preverite v programu Photoshop s klikom na Image > Image Size.

 

 

pdfDatoteke shranite v PDF
PDF je najprimernejši format za tisk. Shranjevanje v format PDF vam danes omogoča že večina programov. Ko shranjujete datoteko v PDF format, izberite opcijo, da pri izvozu program vključi porezavo ter crop marke. Ko oblikujete več stranske tiskovine, izvozite strani kot ločene strani in ne kot t.i. spreade (to velja tudi za samo platnico). Datoteke nam nato pošljite, saj bomo za montažo na tiskarsko formo poskrbeli mi..

 

 

creep

Creep ali nanašanje
Creep ali nanašanje vpliva na tiskovine, ki so šivane z žico. Zaradi nanosa večjega števila strani se lahko zgodi, da so notranje strani potisnjene navzven, to pa lahko privede do zareza tiskovine pri končnem rezu.  Vse je odvisno od same trdote papirja in števila strani. Ne skrbite, v Tiskarni Print Point bomo poskrbeli za creep ali nanašanje pri montaži vaše tiskovine za tisk.
 

 

transparencaTransparentnosti in efekti
V primeru, da vaša datoteka vsebuje nenavadne efekte in transparentnosti, vam priporočamo, da pred shranjevanjem izberete funkcijo Flatten Trancparency. V programu Illustrator to uredite s klikom na Object > Flatten Transparency.

 

 

white overprint titleWhite overprint

Pri uporabi funkcije “Overprint fill” v kombinaciji z belo barvo vam svetujemo da se izognete in izklopite to funkcijo preden pošljete dokument v tisk. V pimeru napačne uporabe te funkcije se bo zgodilo da bodo vsi beli elementi z vklopljeno funkcijo “Overprint fill” izginili. V izogib temu uporabite funkcijo "Overprint Preview" kjer lahko vidite kako bo dokument izgledal ko bo natisnjen ali pa jo enostavno ne uporabljati v kombinaciji z belo barvo.

 

 

 

preveriteŠe enkrat preverite vašo vsebino!
Vaša vsebina je točno to: vaša vsebina, zato v njo nikoli ne bomo posegali. Pred tiskom večkrat preverite vašo vsebino in vsa vključena besedila. V primeru, da potrdite tisk grafike in v kasnejšem delovnem procesu odkrijete vsebinsko napako, žal ne moremo odgovarjati za nastalo škodo, zato vsebino grafike vedno in večkrat preverite. V izogib tovrstnim nevšečnostim, vam nudimo tudi možnost vzorca..

 

 

Za vse dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo.

 

Tiskarna Print-Point.si, specialist za digitalni tisk!

print point kontakt V3